Kuskus, Cous Cous alebo Couscous je jemnozrnná cestovina, ktorá si za posledné roky získala milióny fanúšikov. Zbožňujú ju zástancovia zdravej výživy, ale aj milovníci dobrého jedla a gurmáni. Odkiaľ toto jedlo prišlo, čím pokorilo svet chutí a výživy a ako si ho môžete vo svojej kuchyni pripraviť aj vy?
Ako sme spomínali v úvode, kuskus je cestovina s veľmi jemnými zrniečkami. Svojim vzhľadom pripomína zmenšenú tarhoňu. Toto jedlo pochádza zo severnej Afriky, kde je základom tradičnej kuchyne a domáci si ho tam dodnes vyrábajú ručne. Do našich obchodov sa, samozrejme, dostáva priemyselne vyrobený kuskus, ktorého základom je obyčajne múka z tvrdej pšenice. Kuskus sa však vyrába aj z jačmeňa alebo prosa. Zdravším variantom je prirodzene celozrnný kuskus, na výrobu ktorého sa používajú celé zrná obilia vrátane šupky.
Ak sa pozrieme na túto obľúbenú potravinu z praktického hľadiska, jej nespornou prednosťou je nenáročnosť na prípravu a všestranné využitie. Kuskus sa nevarí, iba sa zalieva vriacou vodou alebo inou horúcou tekutinou, ktorou sa nasiakne a zmäkne. Týmto spôsobom súčasne získava svoju chuť. Kuskus sám o sebe je veľmi neutrálnej chuti, čo ho predurčuje na široké možnosti využitia. Ako jediná cestovina sa hodí súčasne do šalátov, k hlavným jedlám, ale aj do dezertov či zdravých raňajok.
Ďalšou nespornou výhodou kuskusu je jeho výživová hodnota. Kuskus sám o sebe obsahuje veľmi málo tuku, takže je vhodnou potravinou aj v rámci redukčnej diéty. Zdravší celozrnný variant je zvlášť bohatý na vitamíny a minerálne látky. Kuskus obsahuje draslík, fosfor, vápnik, horčík, sodík, vitamíny skupiny B a vitamín E. Popri tom sa môže pochváliť výbornými hodnotami omega-3 a –6 mastných kyselín, vlákniny a bielkovín. Kuskus je ľahko stráviteľný, urýchľuje metabolizmus a podporuje celkovú činnosť a zdravie tráviacej sústavy.
Kuskus sa nevarí, ale zalieva sa vriacou vodou alebo inou tekutinou podľa želanej chuti.
Budete potrebovať: 1 šálku kuskusu
vriacu vodu
kocku masla
soľ
Kuskus si nasypte do hrnca alebo misky, osoľte, pre zjemnenie môžete pridať trošku masla (nemusí byť). Zalejte vriacou vodou približne 0,5cm nad úroveň kuskusu, zakryte a nechajte postáť cca 10 minút. Po odokrytí premiešajte a ihneď podávajte.
Takto pripravený kuskus je vhodný ako príloha k mäsu, rybe, omáčke, ale aj do zeleninových šalátov alebo k dusenej zelenine.
Pri príprave sladkých receptov postupujete podobne, ale samozrejme bez soli a masla. Kuskus môžete zaliať vriacou vodou alebo mliekom. Zmäknutý ho ochuťte medom, ovocím alebo orieškami.
Ahojte, som admin Fit žena, surfujem pre Vás internetom a prinášam tie najzaujímavejšie témy a články z oblasti zdravia a fitness štýlu. Niekedy vytvorím aj niečo z vlastnej hlavy a skúseností, pretože aj ja som jednou z Vás, snažím sa žiť zdravo a byť fit, s pozitívnym pohľadom na život. OBĽÚBENÝ CITÁT: "Fitness nie je o tom, byť lepší ako ostatní...ale byť lepší od toho, aký si bol včera..."
dec 03, 2022 0
nov 08, 2022 0
sep 22, 2017 0
sep 18, 2017 0