1

Zázračné potraviny, ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička

zázračné potraviny

Počuli ste už o superpotravinách? Ide o viac marketingový než odborný názov mimoriadne zdravých potravín, ktoré sa vyznačujú ohromnými kombináciami “super” vlastností. Vysokým obsahom vitamínov a minerálnych látok sú zdraviu prospešné a vďaka nízkemu obsahu jednoduchých cukrov a často i enormnému podielu bielkovín si ich obľúbili športovci, bodybuilderi i ľudia snažiaci sa o redukciu hmotnosti. Ktoré z týchto potravín sa skutočne oplatí zaradiť do svojho jedálnička?

Chia semienka

Hoci sa chia objavili na našom trhu ako moderný trend v stravovaní, v skutočnosti sú staré takmer ako ľudstvo samo. Poznali ich už staré kultúry Južnej Ameriky, ktoré ich dokonca považovali za posvätné jedlo. Chia spomedzi potravín vynikajú ako extra silný antioxidant. Svojim vysokým podielom vlákniny napomáhajú správnemu fungovaniu tráviaceho traktu. Chia na seba viažu veľké množstvo vody a vytvárajú gélové skupenstvo. Pár lyžičiek chia vás zasýti a energizuje na dlhý čas. Výnimočné sú i nulovým obsahom cholesterolu. Oproti tomu v nich nájdete množstvo omega-3 mastných kyselín, ale aj bielkovín a vápnika. Chia sú tak skvelou potravinou pre vaše svaly, srdce a kosti.

Goji alebo kustovnica čínska

Nenápadné červené bobule kustovnice čínskej sa u nás preslávili pod názvom goji a celosvetovo sú považované za najzdravšiu potravinu. Ako už názov napovedá, kustovnica sa pestuje prevažne v severnej časti Číny. U nás ju dostanete v podobe sušených bobúľ špecifickej chuti. Vyniká obsahom antioxidantov, železa, vitamínu C a betakaroténu. Je zdravšia ako ktorékoľvek ovocie či zelenina. Obsahuje aj množstvo bielkovín, minerálnych látok a stopových prvkov. Na organizmus má vďaka svojmu zloženiu jedinečné účinky. Podporuje celkové zdravie, posilňuje imunitný systém, pozitívne pôsobí na zrak, hladiny krvného cukru i cholesterolu. Hovorí sa o nej, že spomaľuje starnutie.

Acai Berry

Ďalšia superpotravina z radu “moderných vychytávok”, ktorú niektoré civilizácie poznajú už stáročia. Väčšina z nás však o bobuliach nápadne podobným našim čučoriedkam prvýkrát počula pred pár rokmi. Prežívajúcim hitom kaviarní a čajovní sú studené acai nápoje. Acai berry pochádza z amazonských pralesov a podobne ako naše čučoriedky obsahuje obrovské množstvo antioxidantov. Podľa niektorých zistení dokonca najviac zo všetkých, doteraz známych potravín. Obľúbené je aj kvôli vysokému obsahu bielkovín, omega-3 a -6 mastných kyselín, vitamínov, vlákniny a minerálnych látok. Acai organizmus vyživuje, detoxikuje, posilňuje imunitný systém, napomáha tráveniu, podporuje metabolizmus a tým urýchľuje chudnutie. Dokonca vraj pôsobí preventívne proti rakovine.

Karob

Počuli ste už o zdravšej náhrade obľúbeného kakaa? Niežeby kakao bolo samo o sebe nezdravé. Jeho použitie v potravinárstve si však vyžaduje pridať značný podiel cukru. Zdravšia verzia kakaa, karob, sa môže pochváliť nielen lepšími výživovými hodnotami, ale aj príjemnou sladkastou chuťou. Jeho jedinou nevýhodou je absencia príjemnej čokoládovej arómy. Karob je hnedý prášok, ktorý sa vyrába jemným mletím suchých plodov stromu Ceratonia siliqua. Mnohí ho poznajú aj pod názvom svätojánsky chlieb. Karob obsahuje množstvo vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a vysoký podiel bielkovín. Používa sa pri príprave sladkého pečiva, krémov, plniek, ale aj omáčok. Jeho využitie je analogické ku kakau akurát bez nutnosti pridania cukru.