Nedarí sa vám schudnúť? Chybu možno robíte už pri nákupe potravín!

Nad jedlom najčastejšie premýšľame ako nad zdravým alebo nezdravým, dobrým alebo zlým. Firmy to následne zneužívajú vo svoj prospech pri prezentovaní značky a značením na obale. Vzhľad výrobku je často zavádzajúci a jeho obsah nemusí úplne zodpovedať tomu, čo sa nám o ňom firma snaží nahovoriť.

nakupovanie potraviny

Aj keď bude na výrobku uvedené, že je prírodný alebo s nízkym obsahom tuku, nepodceňte zloženie, ktoré môže úplne vyvrátiť, že je výrobok zdravý.

Organické potraviny

Pri predstave, že je niečo organické, okamžite podľahneme predstave, že je výrobok plný živín. Ale organická certifikácia nezaručuje kvalitu produktu po výživovej stránke, ale iba uvádza výrobné metódy. Americká štúdia naznačuje, že ak sú potraviny označené ako “organické”, ľudia sa domnievajú, že obsahujú menej kalórií.

Superpotraviny

Pojem “superpotravina” nemá regulačné schválenie a teda žiadnu presnú definíciu. Ide skôr o slovo používané pre marketingové účely ako informáciu o zdraví. Bolo dokázané, že má silný vplyv na spotrebiteľov. Podľa medzinárodného internetového prieskumu YouGov 61% z nás niekedy kúpilo výrobok s označením “superfood”.

Znížený obsah tukunakupovanie potraviny

Potravina so zníženým obsahom tuku nemusí byť zdravšia. Vo Veľkej Británii sa s týmto označením nesmie predávať produkt, ktorý obsahuje viac ako tri gramy tuku na sto gramov výrobku. Tuky sú však často nahradzované cukrami.

Znížený obsah cukru

Podobne ako u potravín so zníženým obsahom tuku aj chýbajúci cukor sa musí niečím nahradiť. Produkt má potom väčšie množstvo tukov a teda aj kalórií. Označenie “bez pridaného cukru” nezaručuje, že produkt žiadny cukor neobsahuje. Spoločnosti často používajú ako sladidlo koncentrát ovocnej šťavy, pretože nemusí byť označený ako “pridaný cukor”.
Dajte si preto pozor na cukor aj v jeho skrytej podobe.

Prírodné potraviny

Označenie “prírodné” vyvoláva u spotrebiteľa pocit zdravého nespracovaného jedla. Agentúra pre potravinárske normy ale uvádza, že “prírodné” by malo znamenať, že je jedlo zložené zo surovín produkovaných prírodou. Mnoho z nich ale obsahuje chemikálie premenované tak, aby boli pre zákazníka atraktívnejšie. Napríklad koncentrát z mrkvy je vysoko spracovaná surovina, ktorá sa používa ako žlté potravinárske farbivo.

Nepodceňujte miesto, kde sa stravujete

Keď dôjde na odhadovanie kalórií, zvykneme hodnoty podceňovať. Výskum povrdil, že ak sa ľudia stravujú v rýchlom občerstvení s označením “zdravé”, aj keď tomu tak v skutočnosti nie je, výrazne podhodnocujú prijaté kalórie. Kým v nezdravom občerstvenia sú  ľudia s výberom jedla striedmejší, v tomto prípade sa neboja objednať si viac príloh, nápojov a dezertov.

restauracia fast food

DISKUSIA K ČLÁNKU

Tu napíšte Váš komentár!
Tu napíšte Vaše meno